Casimiroa edulis


Kazimira jadalna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Casimiroa edulis) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kazimira jadalna, kazimierka jadalna (Casimiroa edulis) – gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Pochodzi z Meksyku, Kostaryki, Gwatemali i Hondurasu, jest też uprawiany w innych rejonach o ciepłym klimacie[2].

Kwiatostan

Morfologia | edytuj kod

Drzewo do 15 m wysokości, liście naprzemianległe, długoogonkowe, złożone z 3-5 listków, listki lancetowate, całobrzegie w kolorze ciemnozielonym, od góry błyszczące. Kwiat drobny w kolorze zielonkawożółtym. Owoc wielkości pomarańczy jest mięsisty. Zawiera w sobie żółtawy, żółtozielony słodki miąższ i 1-5 nasion.

Owoc

Owoce są smaczne i jadalne. Używane są do sporządzania przetworów oraz do spożywania na surowo.

Przypisy | edytuj kod

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-02].
  2. Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-10].

Bibliografia | edytuj kod

  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: Państ. Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1985. ISBN 83-09-00256-4.
Na podstawie artykułu: "Casimiroa edulis" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy