Charolaise


Charolaise w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Bydło rasy Charolaise

Charolaise – francuska rasa bydła domowego pochodząca z Masywu Centralnego. Nazwa rasy pochodzi od krainy Charolais.

Opis | edytuj kod

Osobniki Charolaise osiągają największe rozmiary wśród wszystkich ras bydła domowego. Dorosłe krowy ważą od 750 do 900 kg i mają ok. 140 cm w kłębie, natomiast dorosłe buhaje ważą od 1100 do 1300 kg i osiągają 150 cm w kłębie. Maść jest śmietankowa do jasnożółtej, a racice, rogi i śluzawica są jasne. Cielęta są duże (45-48 kg), co czasem prowadzi do trudnych porodów. Rasa ma bardzo wysokie przyrosty dzienne młodych zwierząt (do 1600 g) i dobrą wydajność rzeźną. Wyraźna muskulatura i znaczna głębokość tułowia.

Historia | edytuj kod

W XIX wieku przekrzyżowana z innymi rasami, np. rasą shorthorn. W 1864 roku została założona pierwsza księga zarodowa. Po 1945 roku rozpowszechniona poza Francją.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Charolaise" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy