Chili con carne w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Chili con carneChili con carne (z hiszp.: chili z mięsem), – tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.
Historia potrawy | edytuj kod
Na temat powstania chilli con carne istnieje wiele legend. Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan[1].
Zobacz też | edytuj kod
Przypisy | edytuj kod
- ↑ Chilli con carne, ostrakuchnia.pl, dostęp 27.03.2013
Bibliografia | edytuj kod
- Juan Pedro Miquelasquez: Kuchnia Meksykańska. Warszawa: wyd. Samp., 2005.
Linki zewnętrzne | edytuj kod
- Chilli con carne, ostrakuchnia.pl