Cornetto


Cornetto w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Polacca anconitana Polacca aversana

Cornetto – pieczywo z ciasta francuskiego pochodzące z Włoch. Pieczywo może być puste lub nadziewane. Wśród możliwych nadzień znajdziemy dżem, śmietanę, czekoladę i miód, a także ser i salami w pikantnych wersjach. Cornetto jest tradycyjnie spożywane na śniadanie wraz z cappuccino.

Wersje | edytuj kod

Polacca anconitana | edytuj kod

Polacca anconitana (Polka z Ankony) ma prosty kształt oraz nadzienie składające się z cienkiej warstwy marcepanu i pokryta jest lekką polewą na bazie białka jaja i cukru. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że żołnierze 2 Korpusu Polskiego, którzy wyzwolili miasto po bitwie o Ankonę, szczególnie docenili ten wariant cornetto[1].

Polacca aversana | edytuj kod

Polacca aversana (Polka z Aversy) jest w kształcie bułeczki lub wypiekana jako ciasto. Według tradycji przepis pochodzi od polskiej zakonnicy która podała go cukiernikowi z Aversy[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Francesca Alfonsi: Guida di Ancona. "Il Lavoro Editoriale", 1996, s. 16.
  2. Il dolce della suora polacca che Aversa tiene segreto
Na podstawie artykułu: "Cornetto" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy