Cytrulina


Cytrulina w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Cytrulinaorganiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, pochodna ornityny. Po raz pierwszy wyizolowano ją z arbuza[5]. Bierze udział w cyklu mocznikowym, w którym powstaje z ornityny i karbamoilofosforanu w mitochondrium (reakcja katalizowana przez transkarbamoilazę ornitynową), a następnie jest wydzielana do cytozolu i przekształcana do kwasu argininobursztynowego z udziałem syntetazy argininobursztynowej[6].

Inne funkcje | edytuj kod

Według wstępnych badań, cytrulina i kwas jabłkowy stymulują tlenowe wytwarzanie energii przez mięśnie podczas wysiłku[7].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Cytrulina (ang.). [martwy link] The Chemical Database. Wydział Chemii Uniwersytetu w Akronie. [dostęp 2012-07-17].[niewiarygodne źródło?]
  2. Cytrulina (nr C7629) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski.
  3. Citrulline, [w:] DrugBank [online], University of Alberta, DB00155  (ang.).
  4. Citrulline, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2012-07-17]  (ang.).
  5. Wada, M. Über Citrullin, eine neue Aminosäure im Presssaft der Wassermelone, Citrullus vulgaris Schrad. „Biochem. Zeit.”. 224, s. 420, 1930. 
  6. Doutor Pedro Silva: The chemical logic behind... Aminoacid degradation and urea cycle (ang.). 2002. [dostęp 2010-02-06].
  7. Bendahan D, Mattei JP, Ghattas B, Confort-Gouny S, Le Guern ME, Cozzone PJ. Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle. „Br J Sports Med”. 36 (4), s. 282–289, 2002. DOI: 10.1136/bjsm.36.4.282. PMID: 12145119
Na podstawie artykułu: "Cytrulina" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy