Czajka szponiasta


Czajka szponiasta w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czajka szponiasta[4] (Vanellus spinosus) – gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych (Charadriidae). Jest to gatunek monotypowy[2][5]. Zwykle przebywa w grupach lub parami.

Występowanie | edytuj kod

Występuje na Bliskim Wschodzie, w Afryce – na południe od Sahary oraz w dolinie i delcie Nilu; gniazduje także w południowo-wschodniej Europie – północno-wschodniej Grecji i europejskiej części Turcji[3].

W Polsce stwierdzony raz – w 2017[6], ze względu jednak na to, że nie ma pewności, czy był to pojaw naturalny, gatunkowi temu nadano kategorię D w klasyfikacji AERC i nie jest on zaliczany do krajowej awifauny[7].

Morfologia | edytuj kod

Wymiary średnie 
Długość ciała 25–28 cm, masa ciała 127–177 g, rozpiętość skrzydeł 69–81 cm[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Vanellus spinosus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c Wiersma, P. & Kirwan, G.M.: Spur-winged Lapwing (Vanellus spinosus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2019. [dostęp 2019-10-02].
  3. a b BirdLife International 2016, Vanellus spinosus [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2019-2 [dostęp 2019-10-02]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Charadriinae Leach, 1820 - sieweczki (Wersja: 2015-10-31). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-10-08].
  5. F. Gill & D. Donsker (red.): Grebes, flamingos, buttonquail, plovers, painted-snipes, jacanas, plains-wanderer, seedsnipes (ang.). IOC World Bird List: Version 9.2. [dostęp 2019-10-02].
  6. Komisja Faunistyczna Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego. Raport nr 34. Rzadkie ptaki obserwowane w Polsce w roku 2017. „Ornis Polonica”. 59, s. 119–153, 2018. 
  7. Aneks: gatunki stwierdzone w Polsce do 01.07.2018, lecz nie zaliczone do awifauny krajowej. Komisja Faunistyczna Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego. [dostęp 2019-10-02].

Bibliografia | edytuj kod

  • P. Sterry, A. Cleve, A. Clements, P. Goodfellow: Ptaki Europy: przewodnik ilustrowany. Warszawa: Świat Książki, 2007. ISBN 978-83-247-0818-5.
Na podstawie artykułu: "Czajka szponiasta" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy