Czapla białobrzucha


Czapla białobrzucha w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czapla białobrzucha (Ardea insignis) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae).

Szare pióra na głowie i piersi kontrastują z białym brzuchem. W locie jasne pokrywy podskrzydłowe przechodzą w ciemnoszare lotki. Wysokość 127 cm, jest drugą co do wielkości czaplą po czapli olbrzymiej.

Występuje na bagnach w podzwrotnikowych i tropikalnych lasach w północno-wschodnich Indiach i Mjanmie oraz w tropikalnej strefie południowego Bhutanu. Ten gatunek jest bliski wymarcia, liczebność populacji szacuje się na 50–249 dorosłych osobników[3]. Jego głównym zagrożeniem jest myślistwo (zarówno dla samych ptaków jak i ich jaj) oraz niszczenie siedlisk – wycinanie drzew na których gniazdują, zanik terenów podmokłych.

Przypisy | edytuj kod

  1. Ardea insignis, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Martínez-Vilalta, A., Motis, A. & Kirwan, G.M.: White-bellied Heron (Ardea insignis). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-02-20].
  3. a b Ardea insignis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Czapla białobrzucha" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy