Czapla malgaska


Czapla malgaska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czapla malgaska (Ardeola idae) – gatunek migrującego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w Angoli, Burundi, Kongu, Kenii, Malawi, Mozambiku, Rwandzie, Somalii, Tanzanii, Ugandzie, Zambii i Zimbabwe oraz na wyspach Komorach, Madagaskarze, Majotcie, Reunionie i Seszelach. Na siedliska wybiera subtropikalne i tropikalne lasy namorzynowe, rzeki, jeziora, bagna, zbiorniki wodne i żyzne pola. Jest to gatunek zagrożony wyginięciem; w 2002 roku jego liczebność szacowano na 1300–1400 dorosłych osobników[3]. Nie wyróżnia się podgatunków[2][4].

Przypisy | edytuj kod

  1. Ardeola idae, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Madagascar Pond-heron (Ardeola idae) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-06-09)].
  3. a b Ardeola idae, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Ibis, spoonbills, herons, hamerkop, shoebill, pelicans (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-05-21].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Czapla malgaska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy