Czekoladowa plamistość


Czekoladowa plamistość w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Objawy na liściach bobu

Czekoladowa plamistośćgrzybowa choroba roślin wywołana przez Botrytis fabae[1]. Atakuje bób (zarówno typowy, jak i odmianę – bobik) i inne rośliny z rodziny bobowatych[2]. W rolnictwie nazywana jest czekoladową plamistością bobiku[3], w ogrodnictwie czekoladową plamistością bobu[4].

Spis treści

Występowanie i szkodliwość | edytuj kod

W Polsce na plantacjach bobu i bobiku choroba jest częsta. Powoduje brązowienie i zasychanie porażonych liści, co osłabia wzrost rośliny. Porażone pąki, kwiaty i zawiązki strąków opadają, wskutek czego nie następuje wytwarzanie nasion. Grzybnia patogenu może przenikać także przez okrywę strąków i atakować zawiązane już nasiona. Przy sprzyjającej patogenowi pogodzie może zostać porażonych do 35% nasion bobiku, a spadek plonu wynosi do 25%[3].

Objawy | edytuj kod

Pierwsze objawy pojawiają się w okresie kwitnienia bobu i bobiku. Patogen atakuje głównie starsze tkanki, stąd też choroba nasila się dopiero w drugiej połowie sezonu wegetacyjnego. Na liściach mają postać drobnych plamek o średnicy 1–2 mm i charakterystycznej czekoladowej barwie. Barwa ta pochodzi od melaniny powstającej w wyniku utleniania przez patogen aminokwasu tyrozyna. Z czasem plamki powiększają się, a dookoła nich tworzy się biała obwódka. Silnie porażone liście brunatnieją, zasychają i opadają. Plamki powstają także na kwiatach, łodygach i strąkach, tu mają jednak mniej intensywną barwę[3].

Epidemiologia | edytuj kod

Zimuje grzybnia patogenu w porażonych nasionach i resztkach pożniwnych pozostających na polu po zbiorze. Rozwijając się w nich tworzy zarodniki konidialne, które wiosną dokonują infekcji pierwotnej na nowych roślinach bobu i bobiku. Na porażonych roślinach znów wytwarzane są zarodniki konidialne, które dokonują infekcji wtórnych rozprzestrzeniając chorobę[5].

Rozprzestrzenianiu się infekcji (zarówno pierwotnej, jak i wtórnej) sprzyja długotrwała deszczowa pogoda i umiarkowanie ciepła temperatura[5].

Ochrona | edytuj kod

Ogranicza się rozwój choroby przez:

  • używanie do siewu zdrowych nasion,
  • stosowanie kilkuletniego zmianowania,
  • dokładne przyorywanie resztek roślin po zbiorze,
  • zaprawianie nasion[5][3].
  • w okresie wegetacji opryskiwanie roślin fungicydami. Ogranicza to rozwój również innych chorób grzybowych – askochytozy bobiku. Skutecznie choroby te zwalczają takie preparaty, jak: Bravo 500 SC, Dithane NeoTec 75 WG, Gwarant 500 SC, Topsin M 500 SC. Stosuje się 2-3 opryskiwania w odstępach 10-dniowych, najlepiej za każdym razem innym preparatem[2].


Przypisy | edytuj kod

  1. dr hab. Stanisław Mazur. Najczęstsze choroby bobu. Hasło ogrodnicze, nr 06/2017
  2. a b Encyklopedia roślin. Czekoladowa plamistość. [dostęp 2017-07-09].
  3. a b c d Zofia Fiedorow, Barbara Gołębniak, Zbigniew Weber: Choroby roślin rolniczych. Poznań: Wyd. AR Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, 2008, s. 158,159. ISBN 978-83-7160-468-3.
  4. Bób – uprawa i wymagania. [dostęp 2017-07-10].
  5. a b c red.: Selim Kryczyński i Zbigniew Weber: Fitopatologia. Tom 2. Choroby roślin uprawnych. Poznań: PWRiL, 2011, s. 382, 383. ISBN 978-83-09-01077-7.
Na podstawie artykułu: "Czekoladowa plamistość" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy