Czubacz zmienny


Czubacz zmienny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czubacz zmienny (Crax rubra) – gatunek ptaka z rodziny czubaczy (Cracidae).

Systematyka | edytuj kod

Wyróżniono dwa podgatunki C. rubra[3][4]:

Morfologia i ekologia | edytuj kod

Długość ciała 90 cm. Na głowie kędzierzawy czubek. Samiec czarny, z wyjątkiem żółtej narośli na dziobie, białego brzucha i podogonia; samica w większości kasztanowobrązowa, z prążkowanymi skrzydłami i ogonem oraz czarno-biało delikatnie prążkowaną głową. Występuje także ciemniejsza odmiana samicy. U obu płci nogi są szare. Spotykany na ziemi zwykle pojedynczo lub parami. Spłoszony, zazwyczaj ucieka na piechotę. Tokujący samiec wydaje buczącą pieśń.

Zasięg, środowisko | edytuj kod

Ameryka Północna i Południowa; od Meksyku po Ekwador. Wilgotne lasy nizinne.

Przypisy | edytuj kod

  1. Crax rubra, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Crax rubra. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Frank Gill, David Donsker: Family Cracidae (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2013-10-20].
  4. Great Curassow (Crax rubra) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2013-03-09].

Bibliografia | edytuj kod

  • Wiesław Dudziński, Marek Keller, Andrew Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Multico, 1994. ISBN 83-7073-059-0.
Na podstawie artykułu: "Czubacz zmienny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy