Czywik czarnolicy


Czywik czarnolicy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czywik czarnolicy[3] (Poospiza rubecula) – gatunek małego ptaka z rodziny tanagrowatych (Thraupidae). Monotypowy[4][5]. Endemit Peru, bardzo rzadki, zagrożony wyginięciem.

Spis treści

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała około 15,5 cm. Kontrastujące szaro-rude upierzenie. Wierzch i tył głowy oraz grzbiet ciemnoszare. Czoło, pasek brwiowy oraz spód ciała jasnopomarańczoworude. Środek brzucha biały, czarna maska i policzki. Skrzydła i ogon ciemnoszare[6].

Występowanie i środowisko | edytuj kod

Czywik czarnolicy występuje endemicznie na zachodnich zboczach peruwiańskich Andów[4]. Jego występowanie potwierdzono w paru rozproszonych stanowiskach w zachodnim Peru (w regionach Cajamarca, Ancash, La Libertad, Lima i Ica). Największą populację 6 osobników stwierdzono w lesie Zárate w regionie Lima[2].

Gatunek zamieszkuje busz (zwłaszcza z roślinami z rodzajów Eupatorium i Gynoxys), zadrzewienia i suche, krzewiaste lasy przyległe do lasów Polylepis, zaś w lesie Zárate – krzewiasty podszyt w górnych partiach lasów mieszanych, suchych (zdominowanych przez Oreopanax, Myrcianthes i Escallonia). Spotykany na wysokościach od około 2350 do około 3800 m n.p.m.[2][6]

Ekologia | edytuj kod

Jego pożywienie stanowią młode pąki liści, jagody i nasiona. Osobniki młodociane chwytano w styczniu, kwietniu i maju, w lipcu obserwowano dorosłe osobniki karmiące młode. Może podejmować sezonowe migracje wysokościowe[6].

Status | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych IUCN czywik czarnolicy od 1994 roku klasyfikowany jest jako gatunek zagrożony (EN, Endangered). Populacja jest szacowana na około 150–700 dorosłych osobników i ma tendencję malejącą. Szacuje się, że populacja systematycznie maleje z powodu zawężania się oraz zmiany charakteru jego habitatu[2][6].

Przypisy | edytuj kod

  1. Poospiza rubecula, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c d Poospiza rubecula, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Poospizinae Burns, Unitt & Mason, 2016 - czywiki - Warbler tanagers (Wersja: 2020-07-29). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2021-03-13].
  4. a b Rufous-breasted Warbling-finch (Poospiza rubecula) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-04)].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Tanagers and allies (ang.). IOC World Bird List (v11.1). [dostęp 2021-03-12].
  6. a b c d Species factsheet: Poospiza rubecula (ang.). BirdLife International, 2021. [dostęp 2021-03-13].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Czywik czarnolicy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy