Dendrophryniscus stawiarskyi


Dendrophryniscus stawiarskyi w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Dendrophryniscus stawiarskyigatunek płaza bezogonowego z rodziny ropuchowatych.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Dendrophryniscus stawiarskyi zalicza się do rodziny ropuchowatych[1].

Cykl życiowy | edytuj kod

Cykl życiowy gatunku nie został poznany przez naukę. Podejrzewa się jedynie, że występuje w nim stadium larwalne[1].

Rozmieszczenie geograficzne | edytuj kod

Dokładny zasięg występowania tego gatunku nie jest znany. Spotkano go dotychczas jedynie w jego lokalizacji typowej: Bituruna w stanie Parana w Brazylii. Płaz jest więc endemitem tego kraju. Nie można wykluczyć, że występuje szerzej, niż tylko w tej jednej wskazanej lokalizacji[1].

Ekologia | edytuj kod

Lokalizacja typowa zwierzęcia leży na wysokości 980 m nad poziomem morza. Siedlisko tego gatunku to wilgotny las deszczowy. Zwierzę zamieszkuje jego ściółkę[1].

Zagrożenia i ochrona | edytuj kod

Całkowita liczebność gatunku nie jest znana, podobnie trudno określić jej tendencje. Cała wiedza o gatunku opiera się o 3 okazy zebrane jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku[1].

Płaz zagrożony jest utratą środowiska naturalnego. Chodzi tutaj głównie o wylesianie, wypas zwierząt gospodarskich (gospodarstwa małorolne), pozysk drewna[1].

International Union for Conservation of Nature zauważa potrzebę dokładniejszych badań mających na celu określenie rzeczywistego zasięgu występowania gatunku, a także stworzenia w celu ochrony gatunku nowego obszaru chronionego[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g h Dendrophryniscus stawiarskyi, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Dendrophryniscus stawiarskyi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy