Drób


Drób w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Drób Kaczki domowe

Drób – zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pióro oraz w celach dekoracyjnych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi (wywodzące się od gęsi gęgawy oraz gęsi garbonosych), indyki, kaczki (piżmowe oraz kaczki wywodzące się od dzikiej kaczki krzyżówki) ,perlice , utrzymywane w warunkach fermowych strusie afrykańskie, przepiórki japońskie.[1]

Do drobiu w sensie kulinarnym zaliczane bywają też potrawy z dzikich ptaków[2].

Największymi producentami na świecie drobiu są Chiny, Unia Europejska, Stany Zjednoczone, Brazylia i Indie[3].

Polska jest największym producentem drobiu w Europie[4].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. TadeuszT. Szulc TadeuszT., Hodowla zwierząt, 2006 .
  2. Rafał Targosz: Drób, czyli ptactwo, plus...królik. Gazeta.pl, 2011-08-05. [dostęp 2017-09-21].
  3. Produkcja i handel mięsem na świecie ksow.pl (dostęp 30.08.2014)
  4. Jak kształtowała się produkcja zwierzęca w 2013 roku? swiatrolnika.com (dostęp 30.08.2014)

Bibliografia | edytuj kod

  • Leksykon PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1972, s. 256
  • Słownik Współczesny Języka Polskiego (tom 1), Przegląd Readers Digest, Warszawa, 2001, ​ISBN 83-88243-28-4​, s.203
Kontrola autorytatywna (klasa organizmów określana jedną wspólną nazwą):
Na podstawie artykułu: "Drób" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy