Drożdże winiarskie


Drożdże winiarskie w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Drożdże winiarskie – wybrane szczepy grzybów, głównie z gatunku Saccharomyces cerevisiae[1], stosowane do produkcji wina. Oprócz wymienionego, stosowane są także Saccharomyces bayanus[2] (tzw. drożdże szampańskie) oraz, przy wybitnie kwasowych moszczach, Schizosaccharomyces pombe[3]. Niekiedy, w celu uzyskania odpowiednich właściwości wykorzystuje się Zygosaccharomyces rouxii[4] (odpowiedzialne za tzw. brett) oraz gatunki z rodzaju Dekkera i Brettanomyces[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. P.M. Kirk: Species Fungorum (ang.). [dostęp 02-04-2013].
  2. P.M. Kirk: Species Fungorum (ang.). [dostęp 02-04-2013].
  3. P.M. Kirk: Species Fungorum (ang.). [dostęp 02-04-2013].
  4. P.M. Kirk: Species Fungorum (ang.). [dostęp 02-04-2013].
  5. W. Bosak: Drożdże (pol.). winologia.pl. [dostęp 2013-04-02].
Na podstawie artykułu: "Drożdże winiarskie" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy