Drozd rdzawogardły


Drozd rdzawogardły w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Drozd rdzawogardły[3], drozd różnogardły[4] (Turdus ruficollis) – gatunek średniej wielkości wędrownego ptaka z rodziny drozdowatych (Turdidae). Przebywa z innymi pospolitymi drozdami.

Taksonomia
Wewnątrz gatunku określanego zwyczajową nazwą drozd różnogardły (Turdus ruficollis) wyróżniono dwa podgatunki – drozd rdzawogardły i drozd czarnogardły[4], jednak obecnie taksony te traktowane są jako odrębne gatunki[3][5][6].
Występowanie
Zamieszkuje środkowo-południową Rosję, północną Mongolię i północno-zachodnie Chiny[5]. Zimuje od północnej części subkontynentu indyjskiego na wschód po południowe Chiny i północno-wschodnią Mjanmę[7]. Do Europy zalatuje bardzo rzadko – do tej pory (2020) odnotowano tylko 6 stwierdzeń[8]. Do Polski zalatuje wyjątkowo[9], odnotowano go tylko raz – w marcu 1979 roku we Wrocławiu[8].
Morfologia
Długość ciała 24–27 cm; masa ciała 63–103 g[7].
Status i ochrona
IUCN klasyfikuje drozda rdzawogardłego jako gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern)[2]. Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[10].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Turdus ruficollis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b BirdLife International 2018, Turdus ruficollis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2018 [online], wersja 2019-2 [dostęp 2019-09-11]  (ang.).
  3. a b P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Turdinae Rafinesque, 1815 - drozdy (wersja: 2019-07-28). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2019-09-11].
  4. a b P. Mielczarek, W. Cichocki. Polskie nazewnictwo ptaków świata. „Notatki Ornitologiczne”. Tom 40. Zeszyt specjalny, s. 445, 1999. ISSN 0550-0842
  5. a b F. Gill, D. Donsker (red.): Thrushes (ang.). IOC World Bird List: Version 9.2. [dostęp 2019-09-11].
  6. N. Collar: Family Turdidae (Thrushes). W: J. del Hoyo, A. Elliott, D.A. Christie: Handbook of the Birds of the World. Cz. 10: Cuckoo-shrikes to Thrushes. Barcelona: Lynx Edicions, 2005, s. 641. ISBN 84-87334-72-5. (ang.)
  7. a b N. Collar: Red-throated Thrush (Turdus ruficollis), version 1.0 (ang.). W: Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors) [on-line]. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA, 2020. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-05-06)].
  8. a b Search for observations: Red-throated Thrush, Turdus ruficollis (ang.). W: Tarsiger.com [on-line]. [dostęp 2020-05-06].
  9. Komisja Faunistyczna Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego: Lista awifauny krajowej. Gatunki ptaków stwierdzone w Polsce – stan z 31.12.2019. [dostęp 2019-09-11].
  10. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2016 r. poz. 2183)

Bibliografia | edytuj kod

  • Paul Sterry, Andrew Cleve, Andy Clements, Peter Godfellow: Ptaki Europy: przewodnik. Warszawa: 2007.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Drozd rdzawogardły" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy