Drozdoń pstry


Drozdoń pstry w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Drozdoń pstry[4] (Zoothera dauma) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny drozdowatych (Turdidae). Nie jest zagrożony wyginięciem.

Podgatunki i zasięg występowania | edytuj kod

Drozdoń pstry występuje w zależności od podgatunku[5][4]:

Liczba podgatunków i ich odrębność pozostaje kwestią sporną. Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny uznaje drozdonie: tygrysiego i cejlońskiego za osobne gatunki[5]. Do drozdonia pstrego bywał włączany również drozdoń tajgowy (Zoothera aurea), jednak drozdonie te znacznie różnią się głosem od drozdoni pstrych[2]. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje drozdonia cejlońskiego za podgatunek drozdonia tajgowego[3].

W Polsce do 2015 włącznie stwierdzono drozdonie pstre 9 razy, ostatnio w grudniu 2001 pod Wieliczką[6] (uwaga: autorzy nie uznawali drozdonia tajgowego za odrębny gatunek).

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała 24–30 cm[2], rozpiętość skrzydeł 45–46 cm[7], masa ciała 88–103 g[2]. Bardzo duży drozd, upstrzony ciemnym łuskowaniem na żółtobrązowym tle. Przypomina młodego paszkota, ale znacznie mocniej zbudowany i ma bardziej wyrazisty rysunek. Nie występuje dymorfizm płciowy w upierzeniu. U dorosłych wierzch ciała i pierś ochrowe; spód ciała biały. Wszystkie partie upierzenia, oprócz skrzydeł i sterówek pokryte są plamkami w kształcie półksiężyców. Skrzydła szarobrązowe z jasnymi brzegami piór, lotki o ciemnej nasadzie i ciemnych końcach. Osobniki młodociane przypominają dorosłe. We wszystkich szatach ciemny dziób z jasnobeżową nasadą żuchwy. Pod skrzydłami widoczne wyraźne czarno-białe pasy pod skrzydłami[7]. Nogi różowawe. Tęczówka czarna, występuje jasna obrączka oczna[6].

Ekologia i zachowanie | edytuj kod

Drozdonie pstre żywią się bezkręgowcami – dżdżownicami, owadami, ślimakami, do tego zjadają jagody i inne owoce. Gniazdo ma kształt dużej czarki, ulokowane jest w rozwidleniu gałęzi drzewa albo krzewu, zazwyczaj od 1 do 6 m nad ziemią[6].

Ochrona | edytuj kod

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[8].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Zoothera dauma, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e Collar, N.: Common Scaly Thrush (Zoothera dauma). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2016. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-10-27)].
  3. a b Zoothera dauma. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Turdinae Rafinesque, 1815 - drozdy (wersja: 2020-02-28). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-05-27].
  5. a b F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Thrushes (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-05-27].
  6. a b c Dominik Marchowski: Ptaki Polski. Kompletna lista 450 stwierdzonych gatunków. Wyd. 1. Warszawa: SBM, 2015, s. 414. ISBN 978-83-7845-983-5.
  7. a b Paul Sterry, Andrew Cleve, Andy Clements, Peter Goodfellow: Ptaki Europy: przewodnik. Warszawa: Świat Książki, 2007. ISBN 978-83-247-0818-5.
  8. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2016 r. poz. 2183)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Drozdoń pstry" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy