Drzewiak jednobarwny


Drzewiak jednobarwny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Drzewiak jednobarwny[3], dawniej także: drzewiak doria[4] (Dendrolagus dorianus) – gatunek ssaka z rodziny kangurowatych (Macropodidae).

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Gatunek endemiczny dla Nowej Gwinei[2]. Zamieszkuje górzyste obszary środkowej części Papui-Nowej Gwinei oraz góry Star we wschodniej części Irianu Zachodniego.

Wygląd | edytuj kod

Długość ciała 51,5-73 cm, ogona 44-66 cm, masa 6,5-14,5 kg[4]. Sierść ciemnobrązowa i wełnista, częściowo z ciemną pręgą na grzbiecie. Budowa ciała krępa i silna. Ogon stosunkowo krótki i jaśniej ubarwiony. Zwierzęta te mają dużo krótsze tylne kończyny, proste i umięśnione ramiona, pierwszy i drugi palec są przeciwstawne pozostałym. Stopy zaopatrzone są w szerokie modzele zapobiegające ślizganiu się podczas wspinaczki oraz w silne, zagięte pazury. Ogon służy do utrzymywania równowagi podczas skoków wśród gałęzi.

Środowisko życia | edytuj kod

Lasy deszczowe rejonów górzystych na wysokości od 600 do 4000 m n.p.m.

Tryb życia | edytuj kod

Są aktywne o zmierzchu i w nocy. Odżywiają się głównie liśćmi i korą. W przeciwieństwie do innych drzewiaków żyją w grupach społecznych. Grupa taka składa się przeważnie z dominującego samca i kilku samic. Drzewiak ten nie jest najlepszym wspinaczem. Porusza się na czterech kończynach; nie potrafi skakać na dwóch nogach. Jest najsłabiej z wszystkich drzewiaków przystosowany do życia na drzewach. Wszystko wskazuje na to, że gatunek ten wtórnie przystosował się do życia na ziemi.

Podgatunki | edytuj kod

Wyróżniono trzy podgatunki drzewiaka jednobarwnego[5]:

  • D. dorianus dorianus
  • D. dorianus mayri
  • D. dorianus notatus

Zagrożenie i ochrona | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii VU (zagrożony)[2]. Głównymi zagrożeniami dla tego gatunku są polowania z psami urządzane przez miejscową ludność[2] oraz utrata siedlisk i degradacja środowiska[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Dendrolagus dorianus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e Dendrolagus dorianus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b E. Keller, prof. dr. J. H. Reichholf, G. Steinbach i inni: Leksykon zwierząt: Ssaki. Cz. 1. Warszawa: Horyzont, 2001, s. 53. ISBN 83-7227-610-2.
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Dendrolagus dorianus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 26 sierpnia 2010]
Na podstawie artykułu: "Drzewiak jednobarwny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy