Dujker żółtopręgi


Dujker żółtopręgi w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Dujker żółtopręgi[2] (Cephalophus silvicultor) - gatunek afrykańskich antylop wołowatych zaliczany do dujkerów. Zasięg występowania - najszerszy ze wszystkich dujkerów - obejmuje Afrykę Środkową i Zachodnią.

Charakterystyka ogólna | edytuj kod

Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony. Samce są trochę większe. Mierzą 115-145 cm długości i 65-80 cm wysokości, ważą od 40 do 80 kg. Ich futro jest ciemnobrązowe lub czarne z żółtym pasem na tylnej części grzbietu. U młodych występują cętki na ciemnobrązowym tle. Preferują tropikalne lasy z gęstym podszytem, ale spotykane są również na sawannach i polach uprawnych. Żywią się nasionami, owocami, trawą, grzybami i liśćmi.

Samice osiągają dojrzałość płciową pomiędzy 9-12 miesiącem a samce pomiędzy 12-18 miesiącem życia. Ciąża trwa około 7 miesięcy. Samica rodzi jedno młode. Sporadycznie zdarzają się dwa młode w miocie.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Halina Komosińska, Elżbieta Podsiadło: Ssaki kopytne : przewodnik. Warszawa: Wydaw. Naukowe PWN, 2002. ISBN 83-01-13806-8.
  2. DeWitt, K. & C. Yahnke: Cephalophus silvicultor (ang.). (On-line), Animal Diversity Web., 2006. [dostęp 4 lutego 2008].

Przypisy | edytuj kod

  1. Cephalophus silvicultor, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  2. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Dujker żółtopręgi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy