Dujker tanzański


Dujker tanzański w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Dujker tanzański (Cephalophus spadix) – gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny wołowatych, jeden z większych dujkerów, przez niektórych autorów uważany za podgatunek dujkera żółtopręgiego[3].

Spis treści

Występowanie i biotop | edytuj kod

Obecny zasięg występowania gatunku obejmuje obszary północnej i południowej Tanzanii. Jego siedliskiem są tereny wysoko położone i gęsto zarośnięte. Zazwyczaj występuje na wysokościach 1300–2700 m, ale obserwowano go również na 4000 m n.p.m.

Charakterystyka ogólna | edytuj kod

Wygląd | edytuj kod

Masywne ciało o ubarwieniu ciemnobrązowym do czarnego. Dolna i wewnętrzna część kończyn jest jasnobrązowa. Rogi o długości 8-12 cm występują u przedstawicieli obydwu płci.

Tryb życia | edytuj kod

Prowadzi skryty, prawdopodobnie nocny tryb życia, w dzień ukrywając się w trudno dostępnych gęstwinach. Przypuszcza się, że zjada owoce i zielone części roślin oraz – jak sugeruje jedna z pierwszych fotografii, które udało się wykonać – uzupełnia dietę płazami.

Rozród | edytuj kod

Biologia rozrodu tego gatunku nie została poznana.

Podgatunki | edytuj kod

Nie wyróżniono podgatunków dujkera Abbotta.

Zagrożenia i ochrona | edytuj kod

Dujker Abbotta jest zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu występowania. Jest również obiektem polowań. Nie jest objęty konwencją waszyngtońską CITES. W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii EN (zagrożony wyginięciem)[2].

Bibliografia | edytuj kod

  1. Huffman Brent: Cephalophus spadix Abbott's duiker (ang.). www.ultimateungulate.com. [dostęp 12 grudnia 2007].
  2. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Cephalophus spadix. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 16 stycznia 2009]

Przypisy | edytuj kod

  1. Cephalophus spadix, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Cephalophus spadix. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
Na podstawie artykułu: "Dujker tanzański" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy