Dyskusja:Laktoza


Dyskusja:Laktoza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

zgłoszenieedytuj kod

proszę o zmiane, jest bład w haśle - cukier mleczny - powinno być - cukier mlekowy Monika 03:44, 23 mar 2003 (CET)

Redirect z cukier mleczny na laktoza to błąd, który jesteśmy skłonni tolerować, choćby dlatego, że... ludzie mogą (chyba) często robić taki błąd. Oprócz tego dodałem redirect z cukier mlekowy. Youandme 07:56, 23 mar 2003 (CET)


Sposób otrzymywaniaedytuj kod

1.serwatkę zagotować i odsączyć.

2.Odparować w płaskim naczyniu do czasu ukazania się osadu.

3.Odparowywać dalej w łaźni wodnej.

4.Uzyskany osad rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i dodać(na 1l mleka) 25cm^3 spirytu.

5.Po paru godzinach na dnie zbiorą się kryształki czystej laktozy.

Przepis z "Młody Technik" nr.2 1984

Myślę, że po poprawkach edytorskich można by dołączyć do artykułu. Sam nie chciałem ingerować.

Na podstawie artykułu: "Dyskusja:Laktoza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy