Dzięcioł różowoszyi


Dzięcioł różowoszyi w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Dzięcioł różowoszyi[4] (Colaptes auratus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae).

Morfologia
Długość ciała 28–35 cm. Wierzch ciała czarno i brązowo prążkowany, kuper biały; spód ciała biały, pokryty czarnymi plamami z czarną przepaską na piersi.
Zachowanie
Żeruje na ziemi, poluje najczęściej na mrówki.
Zasięg, środowisko
Prawie cała Ameryka Północna, również Kuba i Wielki Kajman. Osiadły lub koczujący, populacje z północy zasięgu (Alaska, Kanada) na zimę migrują na południe.
Systematyka
Systematyka tego gatunku jest kwestią sporną. Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny (IOC) wyróżnia 10 podgatunków[5][4]:
  • dzięcioł szaroszyi (C. a. cafer) (Gmelin, JF, 1788) – południowa Alaska do północnej Kalifornii (USA)
  • C. a. collaris Vigors, 1829 – południowo-zachodnia Kanada i zachodnie USA do północno-zachodniego Meksyku
  • C. a. rufipileus Ridgway, 1876wyspa Guadalupe na Pacyfiku (Meksyk); wymarł, po raz ostatni widziany w 1906 roku[6].
  • C. a. nanus Griscom, 1934 – zachodni Teksas (USA) do północno-wschodniego Meksyku
  • dzięcioł rdzawogłowy (C. a. mexicanoides) Lafresnaye, 1844 – południowy Meksyk do Nikaragui
  • dzięcioł szarogardły (C. a. mexicanus) Swainson, 1827 – środkowy Meksyk
  • C. a. luteus Bangs, 1898 – środkowa Alaska do wschodniej Kanady, północno-wschodnich USA i Montany (północno-środkowe USA)
  • dzięcioł różowoszyi (C. a. auratus) (Linnaeus, 1758) – południowo-wschodnie USA
  • dzięcioł kubański (C. a. chrysocaulosus) Gundlach, 1858 – Kuba
  • C. a. gundlachi Cory, 1886Wielki Kajman

Autorzy Handbook of the Birds of the World (a tym samym IUCN) do C. auratus zaliczają tylko podgatunki luteus, auratus, chrysocaulosus i gundlachi, pozostałe wymienione podgatunki wydzielają do dwóch osobnych gatunków: C. cafer i C. mexicanoides[2].

Status
IUCN, który rozdziela ten takson na trzy odrębne gatunki, wszystkie z nich klasyfikuje jako najmniejszej troski (LC – Least Concern)[3][7][8].

Przypisy | edytuj kod

  1. Colaptes auratus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Winkler, H., Christie, D.A. & Kirwan, G.M.: Yellow-shafted Flicker (Colaptes auratus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-04-15].
  3. a b Colaptes auratus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Picini Leach, 1820 (wersja: 2020-03-02). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-04-15].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Woodpeckers (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-04-15].
  6. Julian P. Hume: Extinct Birds. Bloomsbury Publishing, 2017, s. 312–313. ISBN 978-1-4729-3745-2.
  7. Colaptes cafer, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2020-04-15]  (ang.).
  8. Colaptes mexicanoides, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2020-04-15]  (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

  • Andrew Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: MULTICO Oficyna Wydawnicza, 2000. ISBN 83-7073-059-0.
Na podstawie artykułu: "Dzięcioł różowoszyi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy