Edradour


Edradour w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Edradour – destylarnia Highland single malt whisky, działająca w miejscowości Pitlochry w hrabstwie Perthshire, w Szkocji. Gorzelnia jest najmniejszą destylarnią w Szkocji[1][2].

Spis treści

Produkcja | edytuj kod

Założona w 1825, destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky, każda po 9 litrów[3]. Zakład udostępniony jest do zwiedzania.

zakładowe alembiki.

Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.

Destylarnia proponuje szeroką gamę whisky. Większość jest filtrowana na zimno w procesie, w którym usuwane są odbarwienia, co daje alkoholowi czystszą barwę. Dzięki temu popularna whisky-on-the-rock nie mętnieje. Dostępne są również non-chill-filtered 12-yo, które to są wykorzystywane do marek "House of Lords" i "Clan Campbell" z kategorii blended whisky.

Tablica informacyjna.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Welcome to Facebook - Log In, Sign Up or Learn More
  2. Edradour, www.dcs.ed.ac.uk [dostęp 2017-11-23]  (ang.).
  3. Edradour - Alkohol - Whiskey - Whisky.org.pl, www.whisky.org.pl [dostęp 2017-11-23] .

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Edradour" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy