Efekt Joule’a-Thomsona


Efekt Joule’a-Thomsona w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania W procesie Joule’a-Thomsona gaz jest przeciskany z obszaru o ciśnieniu p 1 {\displaystyle p_{1}} do obszaru o ciśnieniu p 2 , {\displaystyle p_{2},} przy czym: p 1 > p 2 {\displaystyle p_{1}>p_{2}} Zależność współczynnika Joule’a-Thomsona od temperatury dla wybranych gazów przy ciśnieniu atmosferycznym

Efekt Joule’a-Thomsona – zmiana temperatury gazu rzeczywistego podczas izentalpowego rozprężania gazu przez porowatą przegrodę (dławienie) z obszaru o wyższym ciśnieniu do obszaru o ciśnieniu niższym. Dla gazu idealnego temperatura nie ulega zmianie, dla gazów rzeczywistych w zależności od gazu i jego warunków może następować wzrost lub spadek temperatury[1].

Zmiana temperatury jest zależna od tzw. współczynnika Joule’a-Thomsona:

μ = ( T p ) H = 1 n C p T ( V T ) p V , {\displaystyle \mu =\left({\frac {\partial T}{\partial p}}\right)_{H}={\frac {1}{nC_{p}}}\left[T{\left({\frac {\partial V}{\partial T}}\right)_{p}}-V\right],}

gdzie:

n {\displaystyle n} – liczba moli gazu, C p {\displaystyle C_{p}} ciepło molowe gazu, H {\displaystyle H} entalpia.

Gdy μ {\displaystyle \mu } jest ujemny, temperatura gazu w procesie Joule’a-Thomsona rośnie, zaś dla dodatniego μ {\displaystyle \mu } temperatura maleje. W przypadku gazu doskonałego, współczynnik Joule’a-Thomsona jest tożsamościowo równy zeru. Zależności te prezentuje poniższa tabela:

Dodatni efekt Joule’a-Thomsona wykorzystuje się do schładzania gazów oraz do skraplania gazów[1].


Przypisy | edytuj kod

  1. a b Skraplanie gazów metodą Joule-Thomsona. [dostęp 2016-07-09].
Na podstawie artykułu: "Efekt Joule’a-Thomsona" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy