Enologia w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaEnologia (z gr. oínos = wino + lógos = nauka) – dział nauki zajmujący się kwestiami związanymi z produkcją wina[1]; inaczej ojnologia lub winoznawstwo.
Obejmuje m.in. uprawę winorośli, sposoby określania składu poszczególnych gatunków wina, produkcję, sposoby przechowywania, zasady degustacji. W niektórych krajach (np. we Francji) enologia jest przedmiotem studiów na uczelniach.
W Polsce oferty dwusemestralnych studiów podyplomowych z zakresu enologii oferowały m.in. Studium Kształcenia Podyplomowego Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego[2] oraz Instytut Nauk o Żywności i Agrotechniki Filii Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie[3][4].
Zobacz też | edytuj kod
Przypisy | edytuj kod
- ↑ enologia – Słownik języka polskiego PWN. sjp.pwn.pl. [dostęp 2016-09-18]. [zarchiwizowane z tego adresu (18 września 2016)].
- ↑ Enologia – UJ [dostęp 2020-01-06] (pol.).
- ↑ Prorektor ds. Jakości Kształcenia - Uniwersytet Zielonogórski, www.dk.uz.zgora.pl [dostęp 2020-01-06] .
- ↑ Karta zgłoszenia studiów podyplomowych [pdf] [dostęp 2020-01-06] .