Enterokrwotoczny szczep E. coli


Enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Enterokrwotoczny szczep E. coli) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy, EHEC (od ang. enterohemorrhagic Escherichia coli) – szczep pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) wytwarzający werotoksynę[1].

Escherichia coli O157:H7 | edytuj kod

Escherichia coli O157:H7 jest najczęstszym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie serotypem EHEC[2][3]. Wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Powoduje ona biegunkę, powikłania schorzeń nadnercza oraz groźny zespół hemolityczno-mocznicowy. Główną przyczyną infekcji bakterią jest spożycie wołowiny niepoddanej obróbce termicznej. Śmiertelność zakażeń tym serotypem wśród dzieci wynosi 5%[potrzebny przypis].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Gabriel Virella: Mikrobiologia i choroby zakaźne. Wrocław: Urban & Partner, 2000. ISBN 83-85842-59-4.
  2. Institute of Medicine (U.S.). Committee on the Review of the USDA E coli O157:H7 Farm-to-Table Process Risk Assessment: Escherichia coli O157:H7 in ground beef: review of a draft risk assessmen. Washington, D.C.: National Academies Press, 2002. ISBN 978-0-309-08627-1.
  3. Mary E. Torrence, Richard E. Isaacson: Microbial food safety in animal agriculture: current topic. Ames, Iowa: Iowa State Press, 2003, s. 155. ISBN 978-0-8138-1495-7.

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Enterokrwotoczny szczep E. coli" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy