Erdinger Weißbräu


Erdinger Weißbräu w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Erdinger Weissbier

Privatbrauerei Erdinger Weißbräu Werner Brombach GmbH w skrócie Erdinger Weißbräu jest browarem położonym w bawarskim mieście Erding leżącym 36 km na północny wschód od Monachium.

Browar produkuje ok. 1,5 mln hl piwa i jest tym samym największym browarem piw pszenicznych na świecie[1]. Erdinger Weißbräu nie udziela licencji, miejscem produkcji piwa jest wyłącznie Erding skąd piwo eksportowane jest do 70 państw.

Spis treści

Historia | edytuj kod

Początki browaru Erdinger Weißbräu sięgają roku 1886. Z tego roku pochodzi dokument, który po raz pierwszy wymienia browar w Erdingu. W kolejnych latach browar zmienia często właścicieli, aż w końcu w roku 1935 kupuje go Franz Brombach, który 27 grudnia 1949 r. nadaje mu nazwę Erdinger Weißbräu. Obecnie browar prowadzi jego syn Werner Brombach, który w latach 70. zainicjował ogólnoniemiecką kampanię reklamową, ogłaszając piwa pszeniczne specjalnością Bawarii[1].

Produkty | edytuj kod

Sztandarowym produktem browaru jest Erdinger Weissbier – niefiltrowane, kondycjonowane w butelce piwo pszeniczno-drożdżowe o lekko słodkim i słodowym smaku z odrobiną chmielowej goryczki. W ofercie browaru znajduje się łącznie 9 piw pszenicznych, w tym klarowne, starannie filtrowane Kristalweiss oraz koźlak pszeniczny o wyjątkowo długim okresie leżakowania[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Michael Jackson: Piwo. Warszawa: Hachette Polska, 2009, s. 86, seria: Kolekcja Wiedzy i Życia. ISBN 978-83-7575-626-5.
  2. David Kenning, Robert Jackson: Piwa świata. Londyn: Parragon Books Ltd., 2006, s. 201. ISBN 1-40546-847-5.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Erdinger Weißbräu" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy