Eriocnemis isabellae


Puchatek modrogardły w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Eriocnemis isabellae) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Puchatek modrogardły[2] (Eriocnemis isabellae) – gatunek ptaka z rodziny kolibrowatych (Trochilidae). Występuje endemicznie w Kolumbii. Został naukowo opisany w 2007 roku[3]. Jego jedynym znanym naturalnym środowiskiem jest las mglisty Serranía del Pinche w regionie Chocó, który jest zagrożony przez wkraczające tam rolnictwo, w szczególności uprawa koki[4] i w konsekwencji gatunek ten jest krytycznie zagrożony wyginięciem.

Gatunek mierzy ok. 90–100 mm długości. Samce mają charakterystyczne iryzujące zielone i błyszczące niebieskie łaty piór na gardle oraz kłębek niałych piór na udach[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. BirdLife International 2015, Eriocnemis isabellae, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2016-1 [dostęp 2016-09-03]  (ang.).
  2. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Plemię: Heliantheini Reichenbach, 1853 (wersja: 2016-07-26). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-09-03].
  3. A. Cortés-Diago, L. A. Ortega, L. Mazariegos-Hurtado, A.-A. Weller. A new species of Eriocnemis (Trochilidae) from southwest Colombia. „Ornitologia Neotropical”. 18, s. 161-170, 2007 (ang.). 
  4. Stunning new hummingbird species needs immediate protection (ang.). BirdLife International, 2007-05-14. [zarchiwizowane z tego adresu (2012-08-01)].
  5. New hummingbird species discovered in Colombia (ang.). W: ABC News Online [on-line]. 2007-05-14. [zarchiwizowane z tego adresu (2008-01-06)].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Eriocnemis isabellae" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy