Erytroza


Erytroza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Erytrozaorganiczny związek chemiczny, cukier prosty z grupy aldoz o czterech atomach węgla (aldotetroza). Występuje w dwóch stereoizomerycznych formach D i L. Formą występującą w naturze jest D-erytroza. Epimerem erytrozy jest treoza.

Przypisy | edytuj kod

  1. D-(–)-Erythrose (nr E7625) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2021-05-31]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
  2. a b CRC Handbook of Chemistry and Physics, William M.W.M. Haynes (red.), wyd. 97, Boca Raton: CRC Press, 2016, s. 3-244, ISBN 978-1-4987-5429-3  (ang.).
  3. D-Erythrose, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2021-05-31]  (ang.).
  4. L-Erythrose, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2021-05-31]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Erytroza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy