Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności[a], EFSA (European Food Safety Authority) – agencja Unii Europejskiej zajmująca się niezależnym doradztwem naukowym na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym[2]. Siedziba tej instytucji mieści się w Parmie.
Spis treści
Struktura | edytuj kod
W skład zarządu wchodzi 15 niezależnych członków, których zadaniem jest ustalanie budżetu i rocznego planu prac[2]. Dyrektor wykonawczy agencji odpowiada za kwestie operacyjne i pracownicze, a także opracowanie rocznego planu prac w porozumieniu z Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim i państwami członkowskimi[2].
Uwagi | edytuj kod
- ↑ także: Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności
Przypisy | edytuj kod
- ↑ 67th Management Board meeting: Board adopts three year work programme, endorses annual work plan and budget for 2016, considers EFSA Strategy 2020 implementation - Audio available European Food Safety Authority, www.efsa.europa.eu [dostęp 2017-11-26] (ang.).
- ↑ a b c Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) - Unia Europejska - European Commission, Unia Europejska, 16 czerwca 2016 [dostęp 2017-11-26] (ang.).
Linki zewnętrzne | edytuj kod
Kontrola autorytatywna (agencje Unii Europejskiej):- ISNI: 0000 0001 2218 5278
- VIAF: 131181843
- LCCN: n2007185268
- GND: 10135810-6
- SELIBR: 279876
- BnF: 158974315
- SUDOC: 13113888X
- NKC: xx0113676
- WorldCat: lccn-n2007185268
Na podstawie artykułu: "Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy
OryginałEdytujHistoria i autorzy
