Filipińczyki


Filipińczyki w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Filipińczyki[2] (Rhabdornithinae) – monotypowa podrodzina ptaków z rodziny szpakowatych (Sturnidae).

Występowanie | edytuj kod

Podrodzina obejmuje gatunki występujące endemicznie na Filipinach[3].

Charakterystyka | edytuj kod

Długość ciała 15,1–18,8 cm, masa ciała 22,4–46 g[4]. Wyglądem przypominają pełzacze, są podobnej wielkości, mają zakrzywione do dołu dzioby, którymi wydobywają owady z zagłębień w korze. W odróżnieniu od pełzaczy mają język przystosowany również do pobierania nektaru z kwiatów. Są ptakami osiadłymi, nie podejmują dalekich wędrówek.

Systematyka | edytuj kod

Etymologia | edytuj kod

Rhabdornis: gr. ῥαβδος rhabdos – pasek (por. ῥαβδος rhabdos – gałązka); ορνις ornis, ορνιθος ornithos – ptak[5].

Podział systematyczny | edytuj kod

Pokrewieństwo filipińczyków z innymi ptakami nie jest jasno ustalone. Podczas gdy niektórzy autorzy wyróżniają je w samodzielną rodzinę Rhabdornithidae, inni umieszczają je wewnątrz pełzaczy, tymaliowatych oraz szpakowatych[6]. Lovette i Rubenstein wykazali, że filipińczyki tworzą odrębną linię rozwojową, siostrzaną dla szpakowatych[7] i dlatego obecnie wiele ujęć systematycznych umieszcza ten takson w Sturnidae[2][3][8]. Do podrodziny należy jeden rodzaj z następującymi gatunkami[2]::

Przypisy | edytuj kod

  1. H.G.L. Reichenbach: Handbuch der speciellen Ornithologie. Dresden: 1853, s. 276. (niem.)
  2. a b c Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Rhabdornithinae Rabor, 1986 - filipińczyki (wersja: 2015-10-31). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-04-10].
  3. a b F. Gill, D. Donsker: Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings & oxpeckers (ang.). IOC World Bird List: Version 6.1. [dostęp 2016-04-10].
  4. R. Kennedy, H. Miranda: Family Rhabdornithidae (Rhabdornis). W: J. del Hoyo, A. Elliott, D.A. Christie: Handbook of the Birds of the World. Cz. 13: Penduline-tits to Shrikes. Barcelona: Lynx Edicions, 2008, s. 194–195. ISBN 84-96553-45-0. (ang.)
  5. J.A. Jobling: Key to Scientific Names in Ornithology. W: J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D.A. Christie, E. de Juana (red.): Handbook of the Birds of the World Alive. Barcelona: Lynx Edicions, 2016. [dostęp 2016-04-10]. (ang.)
  6. D. Zuccon, A. Cibois, E. Pasquet, P.G.P. Ericson. Nuclear and mitochondrial sequence data reveal the major lineages of starlings, mynas and related taxa. „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 41 (12), s. 333-344, 2006. DOI: 10.1016/j.ympev.2006.05.007 (ang.). 
  7. I. J. Lovette, D.R. Rubenstein. A comprehensive molecular phylogeny of the starlings (Aves: Sturnidae) and mockingbirds (Aves: Mimidae): Congruent mtDNA and nuclear trees for a cosmopolitan avian radiation. „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 44, s. 1031-1056, 2007 (ang.). 
  8. J.H. Boyd III: Sturnidae: Starlings, Mynas (ang.). W: Aves—A Taxonomy in Flux 3.05 Introduction [on-line]. John Boyd's Home Page. [dostęp 2016-04-10].
Na podstawie artykułu: "Filipińczyki" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy