Fish and chips


Fish and chips w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Fish and chips w Irlandii Fish and chips tradycyjnie zawinięte w gazetę

Fish and chips (również fish ‘n’ chips, z ang. „ryba z frytkami”) – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.

Na Wyspach Brytyjskich potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku – miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb[1].

Danie popularne jest zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, na Wybrzeżu Północno-Zachodnim oraz w Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych, a także w Irlandii i Południowej Afryce.

Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Według badań instytutu Synovate jest to bardzo lubiane przez Brytyjczyków danie[2]. W slangu, głównie w północnych częściach Wielkiej Brytanii, "the chippie" oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips.

Przypisy | edytuj kod

  1. wyborcza.pl: Czy brytyjskie fish and chips wynaleźli Francuzi i żydowscy imigranci? (pol.). [dostęp 10 stycznia 2009].
  2. Wprost 24: Francuzi nie znoszą fastfoodów, Brytyjczycy uwielbiają (pol.). [dostęp 10 stycznia 2009]. 45% badanych stwierdziło: „zbyt lubię fast foody, by z nich zrezygnować”.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (danie rybne):
Na podstawie artykułu: "Fish and chips" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy