Ilości flawonoli, które znajdują się w owocach, warzywach i roślinach leczniczych mogą znacznie się różnić w zależności od odmiany, warunków uprawy i sposobu zbioru. W przypadku suchej masy owoców największe ilości znajdują się w truskawkach (357,5 mg/100 g), a najmniej w jabłkach (46 mg/100 g)[1]. Wśród warzyw największe ilości flawonoli w suchej masie zawiera szpinak i kalafior (odpowiednio 172 i 160 mg/100 g)[1]. Duże ilości flawonoli zawartych jest w cebuli (35–120 mg/100 g) i jarmużu (30–60 mg/100 g)[2]. Im bardziej zielone są liście, tym więcej zawierają flawonoli[2]. Wśród roślin leczniczych duże ilości flawonoli zawartych jest w morindze olejodajnej (68 mg/100 g)[3]. Flawonole gromadzące się w tkance roślinnej niemal zawsze są w postaci glikozydów[3]. Głównymi flawonolami w cebuli jest 4'-O-glukozyd kwercetyny i 3,4'-O-diglukozyd kwercetyny, z mniejszymi ilościami 4'-O-glukozydu izoramnetyny[4]. Najczęściej występującymi flawonolami jest kwercetyna, mirycetyna i izoramnetyna[2].
Flawonole są zdolne do absorpcji dużych ilości promieniowania UV, stąd też znajdują się głównie w zewnętrznych warstwach roślin. Jedną z ich funkcji jest ochrona roślin przed szkodliwym promieniowaniem UV[5]. Nadają żółty kolor roślinom, w których występują[3].
Trwające 8 lat badania, przeprowadzone na 180 tysiącach osób, wykazały, że spożywanie flawonoli (kwercetyny, kemferolu i mirycetyny) wykazały, że związki te mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki[7].
↑ ab Farooq Anwar, Bushra Sultana. Flavonols (kaempeferol, quercetin, myricetin) contents of selected fruits, vegetables and medicinal plants. „Food Chemistry”. 108 (3), s. 879–884, 2007-11-27. Elsevier B.V.. DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.11.053 (ang.).
↑ abc Eva Fredriksson: Flavonols (ang.). [dostęp 2011-07-10].
↑ abc Indu B. Jaganath: Dietary Flavonoids and Phenolic compounds. W: Cesar G. Fraga: Plant Phenolics and Human Health: Biochemistry, Nutrition, and Pharmacology. Chichester: John Wiley, 2010.
↑ Mullen W, Boitier A, Stewart AJ, Crozier A. Flavonoid metabolites in human plasma and urine after the consumption of red onions: analysis by liquid chromatography with photodiode array and full scan tandem mass spectrometric detection.. „J Chromatogr A”. 1058 (1-2), s. 163–168, 2004. PMID: 15595664 (ang.).
↑ Cermak R, Wolffram S. The potential of flavonoids to influence drug metabolism and pharmacokinetics by local gastrointestinal mechanisms.. „Curr Drug Metab”. 7 (7), s. 729–744, 2006. DOI: 10.2174/138920006778520570. PMID: 17073577 (ang.).