Górniak oliwkowy


Górniak oliwkowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Górniak oliwkowy[3] (Aepeomys lugens) – gatunek gryzonia z rodziny chomikowatych, występujący endemicznie w Wenezueli[2][4].

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Gatunek został opisany naukowo w 1896 roku przez O. Thomasa[5]. Miejsce typowe to La Loma del Morro w stanie Mérida, na wysokości 3000 m n.p.m. Kariotyp zwierzęcia obejmuje 14 par chromosomów (2n=28), co wyraźnie odróżnia ten gatunek od górniaka brunatnego (Aepeomys reigi), który ma aż 22 pary chromosomów[4].

Występowanie | edytuj kod

Górniak oliwkowy występuje w górach Cordillera de Mérida w Wenezueli, od wysokości 1900 do 3500 m n.p.m. Żyje w pierwotnych lasach mglistych, rzadziej w lasach wtórnych. Spotyka się go u stóp drzew i paproci drzewiastych, wśród omszonych i pokrytych porostami głazów, wśród roślin zielnych i paproci, na i w pobliżu leżących na dnie lasu konarów. Preferuje środowisko wilgotne[2].

Prowadzi samotny, nocny tryb życia, naziemny lub częściowo nadrzewny. Jest głównie owadożerny, zjada stawonogi i ich larwy oraz pierścienice. Rozmnaża się przez cały rok, chociaż najintensywniej w porze deszczowej. W miocie przeważnie rodzą się dwa młode, choć stwierdzano mioty liczące do siedmiu sztuk[2].

Wygląd | edytuj kod

Jest to mały gryzoń, jego ciało z głową ma długość 100–119 mm, ogon 114–127 mm, a tylna stopa ma długość 20–30 mm[6]. Górniak oliwkowy ma miękkie, aksamitne futro o oliwkowobrązowej barwie, nieco jaśniejsze od spodu ciała. Uszy są duże (17 mm), brązowe. Dłonie i stopy są smukłe, pokryte rzadkim brązowym futrem od wierzchu, u nasady pazurów białawe. Ogon jest brązowy od wierzchu i jaśniejszy po stronie spodniej[5].

Populacja | edytuj kod

Górniak oliwkowy jest lokalnie liczny. Występuje w kilku obszarach chronionych. W przyszłości zagrożeniem może się stać dla niego utrata środowiska, ale na razie nie grozi mu to. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje go za gatunek najmniejszej troski[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Aepeomys lugens, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c d e M.M. Aguilera M.M., Aepeomys lugens, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016, wersja 2017-3, DOI10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T548A22353573.en [dostęp 2018-03-06]  (ang.).
  3. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska, A. Jasiński, W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 244. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Aepeomys lugens. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2018-03-06]
  5. a b Oldfield Thomas. XLVI.—On new small mammals from the Neotropical region. „The Annals and magazine of natural history; zoology, botany, and geology”. ser. 6, 18, s. 306, 1896. DOI: 10.1080/00222939608680459
  6. Ochoa G., J., Aguilera, M., Pacheco, V., Soriano, P.J.. A new species of Aepeomys Thomas, 1898 (Rodentia: Muridae) from the Andes of Venezuela. „Zeitschrift für Säugetierkunde”. 66, s. 228-237, 2001. 
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Górniak oliwkowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy