Gładyszek mrowiskowy


Gładyszek mrowiskowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gładyszek mrowiskowy (Formicoxenus nitidulus) – gatunek mrówki z podrodziny Myrmicinae.

Gatunek północnopalearktyczny. Jest to mała mrówka żyjąca w gniazdach większych mrówek z rodzaju Formica (Formica rufa, F. lugubris, F. aquilonia, F. polyctena, F. pratensis, F. pressilabris) i korzystająca z ich pożywienia (ksenobioza). Pokarm pobierany jest na drodze trofalaksji. W większych mrowiskach Formica może znajdować się więcej niż jedno gniazdo gładyszka mrowiskowego. Kolonie zwykle monoginiczne (jeśli występuje więcej królowych, to tylko jedna z nich składa jaja), liczące do 150 robotnic[3]. Robotnice koloru żółto-brunatnego z gładkim odwłokiem mają wielkość około 2,7-3,5 mm[4]. Niektóre z robotnic stanowią formy pośrednie między robotnicą a królową[3].

Okres godowy przypada na lipiec i sierpień, przy czym brak jest lotu godowego - samce są bezskrzydłe - kopulacja odbywa się na powierzchni gniazda[3]. Rójkowe królowe zakładają kolonie w nowych gniazdach mrówek lub mogą wrócić do tego samego mrowiska gospodarza.

Zasiedla Europę, Bliski Wschód i wschodnią część Palearktyki[5].

Prawdopodobnie występuje w całej Polsce, ale ze względu na ukryty tryb życia rzadko jest znajdywany. Według IUCN gatunek narażony na wyginięcie. Umieszczony na „Czerwonej liście zwierząt zagrożonych i ginących w Polsce” ze statusem gatunku słabo rozpoznanego i o zagrożeniu stwierdzonym, ale bliżej nieokreślonym (DD) [6].

Przypisy | edytuj kod

  1. Formicoxenus nitidulus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Formicoxenus nitidulus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. a b c Krzysztofiak L., Krzysztofiak A.,: Mrówki Formicidae Parku Krajobrazowego Puszczy Rominckiej.. 2006. http://czlowiekiprzyroda.eu/Ksiazki/29.pdf
  4. Radchenko A, Czechowska W, Czechowski W: Klucze do oznaczania owadów Polski. Część XXIV Błonkówki – Hymenoptera Zeszyt 63 Mrówki – Formicidae. Toruń: Polskie Towarzystwo Entomologiczne, 2004.
  5. F. nitidulus w: Fauana Europaea. [dostęp 2014-09-21].
  6. Krzysztofiak L., Krzysztofiak A.,: Mrówki środowisk leśnych Polski - przewodnik terenowy. 2004.

Zobacz też | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Gładyszek mrowiskowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy