Garbogrzbiet atlantycki


Garbogrzbiet atlantycki w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Garbogrzbiet atlantycki[3], delfin garbogrzbiety[potrzebny przypis], delfin zachodnioafrykańki[4], sotalia zachodnioafrykańska[4] (Sousa teuszii) – gatunek ssaka z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Żyje w wodach przybrzeżnych i ujściach rzek Afryki Zachodniej[5][2]. Posiada szarą skórę, mierzy od 1,2 do 2,5 m i waży 75-150 kg. Żyje w małych grupach, liczących zazwyczaj od 2 do 10 osobników. Żywi się głównie tuńczykami i rybami z rodziny mugilowatych. Niewiele wiadomo o sposobie rozmnażania. Młode rodzą się pomiędzy grudniem a lutym.[6]

Przypisy | edytuj kod

  1. Sousa teuszii, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Reeves, R., Collins, T., Jefferson, T.A., Karkzmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. 2012, Sousa teuszii, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-09-15]  (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 189. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b Polskie i łacińskie nazwy waleni. Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego. [zarchiwizowane z tego adresu (2012-02-23)].
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Sousa teuszii. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 13 stycznia 2010]
  6. Michael Waters: Sousa teuszii - Atlantic humpbacked dolphin. Animal Diversity Web. [dostęp 2009-11-07].
Na podstawie artykułu: "Garbogrzbiet atlantycki" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy