Gibon hulok


Hulok zachodni w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Gibon hulok) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Hulok zachodni[3], gibon hulok[4], hulok[4] (Hoolock hoolock) – gatunek ssaka naczelnego z rodziny gibbonowatych (Hylobatidae). Występuje na terenach Indochin i Bengalu. Nie posiada worka gardzielowego. Długość jego ciała wynosi około 90 cm. Futro gęste, z długim włosem. Ubarwienie zmienia się w ciągu życia. Młode osobniki są szare, później ciemnieją i jako dorosłe samce są prawie czarne z jasną przepaską na czole, natomiast samice są złotobrązowe. Hulok żyje w małych rodzinach, składających się zwykle z 7 osobników. Żywi się owocami. Gatunek jest zagrożony wyginięciem i podobnie jak wszystkie gibonowate jest objęty konwencją CITES (Załącznik I)[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. Hoolock hoolock, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Hoolock hoolock. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 53. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)
  4. a b Praca zbiorowa: Zwierzęta: encyklopedia ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, s. 119. ISBN 83-01-14344-4.
  5. CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, Appendices I, II and III (ang.). 2010. [dostęp 7 lutego 2012]. Załączniki I, II i III w formacie pdf (pl)

Bibliografia | edytuj kod

  1. Mały słownik zoologiczny: ssaki. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1978.
  2. W. Serafiński, E. Wielgus-Serafińska: Ssaki. Warszawa: Wydawnictwo PWN.
Na podstawie artykułu: "Gibon hulok" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy