Gołąb miejski


Gołąb miejski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Gołębie miejskie na Osiedlu Tysiąclecia w Katowicach (2014). Uwagę zwraca różnorodność upierzenia tego gatunku Gołąb miejski w gnieździe (Kraków, 2005) Gołąb miejski dokarmiany przez człowieka w Nowym Jorku (2007)

Gołąb miejski (Columba livia forma urbana) – gatunek synantropijny wywodzący się od udomowionego gołębia skalnego (Columba livia). Populacja gołębia miejskiego składa się z osobników zbiegłych z hodowli, które przystosowały się do życia w miastach i zabudowaniach.

Spis treści

Morfologia i lęgi | edytuj kod

Długość ciała 29–35 centymetrów, rozpiętość skrzydeł 60–68 cm, masa ciała 180–360 gramów. Pochodzi od dzikiego gołębia skalnego zasiedlającego pierwotnie południową Europę, północną Afrykę oraz zachodnią i centralną Azję. Upierzenie gołębia miejskiego może być całkowicie lub częściowo białe po niemal czarne, niekiedy z pojedynczymi, białymi piórami lub brązowawe. Część gołębi miejskich wygląda identycznie jak dzikie gołębie skalne, charakteryzując się dwoma czarnymi paskami na skrzydłach oraz białą plamą na dole grzbietu. Powodem tak różnego wyglądu osobników jest mieszanie się z różnymi rasami gołębi domowych. U gołębi miejskich występuje brak dymorfizmu płciowego[1].

Gołąb miejski jest szeroko rozpowszechnionym gatunkiem lęgowym w Polsce, wyprowadzającym do pięciu lęgów w roku. Gniazdo zakłada na lub w budynkach. Gniazduje pojedynczo lub kolonijnie. Składa jednorazowo 2 jaja, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 16–19 dni (samiec może pomagać do 20% czasu wysiadywania). Jaja są składane przez cały rok, także w okresie zimowym[1].

Pożywienie i liczebność | edytuj kod

Gołąb miejski jest gatunkiem osiadłym. W Polsce jest objęty częściową ochroną gatunkową[2] (lista zwierząt). Żywi się nasionami i odpadkami, bywa też dokarmiany przez ludzi. Liczebność gołębi miejskich w Polsce szacowana jest na 100–250 tysięcy par[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Gołąb miejski (pol.). W: Encyklopedia Leśna [on-line]. [dostęp 2020-08-09].
  2. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2016 r. poz. 2183).
Na podstawie artykułu: "Gołąb miejski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy