Grysik ziemniaczany


Grysik ziemniaczany w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Grysik ziemniaczany[1] (grys ziemniaczany[1]) – półprodukt spożywczy, uzyskany w wyniku zmielenia tzw. krajanki, czyli z posortowanych, umytych i pokrojonych ziemniaków, poddanych ewentualnemu blanszowaniu a w końcu suszeniu[1]. Ma postać drobnej, sypkiej kaszki o barwie od kremowej do żółtej[2].

Grysik ziemniaczany zawiera ok. 10% wody[1]. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako składnik potraw ziemniaczanych, takich jak kluski, knedle czy też placki ziemniaczane[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e 7.3.5. „Suszenie ziemniaków”. W: Andrzej Jarczyk: Technologia żywności: podręcznik dla technikum, Część 3. Wyd. szóste. 2008, s. 189. ​ISBN 978-83-02-07977-1​ (część 3), ​ISBN 978-83-02-07897-2​ (całość).
  2. Grysik ziemniaczany. Polmarkus sp. z o.o.. [dostęp 2016-02-02].

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Grysik ziemniaczany" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy