Grzechotnik straszliwy


Grzechotnik straszliwy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Grzechotnik straszliwy, kaskawel, g. pustynny, g. brazylijski (Crotalus durissus) – gatunek jadowitego węża z podrodziny grzechotników w rodzinie żmijowatych.

Wygląd
  • długość 120-180 cm
  • trójkątna głowa
  • ogon zakończony grzechotką
  • całe ciało pokryte łuskami w kształcie kila
Odżywianie

Grzechotnik straszliwy żywi się najczęściej drobnymi ssakami, natomiast podgatunki wyspowe głównie ptakami i jaszczurkami.

Występowanie

Obszary od południowego Meksyku, aż po Argentynę, Paragwaj i Urugwaj

Uwagi

Jad tego grzechotnika uważany jest za najgroźniejszy spośród jadów grzechotników.

Podgatunki[3]:

  • C. durissus cumanensis Humboldt, 1811
  • C. durissus durissus Linnaeus, 1758
  • C. durissus marajoensis (Hoge, 1966)
  • C. durissus ruruima (Hoge, 1965)
  • C. durissus terrificus (Laurenti, 1768)
  • C. durissus trigonicus Harris & Simmons, 1978
  • C. durissus unicolor Van Lidth de Jeude, 1887
  • C. durissus vegrandis Klauber, 1941

Przypisy | edytuj kod

  1. Crotalus durissus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Crotalus durissus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. Crotalus durissus LINNAEUS, 1758 (ang.). The Reptile Database. [dostęp 2010-09-08].
Węże (Serpentes)

Encyklopedia internetowa (takson): Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Grzechotnik straszliwy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy