Gypini


Gypini w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gypiniplemię ptaków z podrodziny jastrzębi (Accipitrinae) w rodzinie jastrzębiowatych (Accipitridae).

Zasięg występowania | edytuj kod

Plemię obejmuje gatunki padlinożerne, zamieszkujące Stary Świat[1].

Charakterystyka | edytuj kod

Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

  • szerokie skrzydła o dużej rozpiętości
  • naga, lub pokryta rzadkim puchem głowa i szyja
  • gniazdo na drzewie lub skalnej półce
  • 1–2 jaja w zniesieniu
  • wysiadywanie trwa 42–60 dni
  • młode opuszczają gniazdo w wieku 10–18 tygodni

Systematyka | edytuj kod

Do plemienia należą następujące rodzaje i gatunki[2]:

Przypisy | edytuj kod

  1. D.W. Winkler, S.M. Billerman & I.J. Lovette: Hawks, Eagles, and Kites (Accipitridae), version 1.0.. W: S.M. Billerman, B.K. Keeney, P.G. Rodewald & T.S. Schulenberg (red.): Birds of the World. Ithaca, NY: Cornell Lab of Ornithology, 2020. DOI: 10.2173/bow.accipi1.01. [dostęp 2020-05-30]. (ang.)
  2. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Gypini Blyth, 1851 (Wersja: 2019-03-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-05-30].
Na podstawie artykułu: "Gypini" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy