Gzik


Gzik w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gzik (rzadziej gzika)[1]  – potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej[2] i kuchni kujawskiej[3]; twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem.

Przypisy | edytuj kod

  1. Gwara Poznania: gzik. Poznan.pl. [dostęp 2014-03-12].
  2. MRiRW, Gzik wielkopolski - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.minrol.gov.pl [dostęp 2017-05-11]  (pol.).
  3. MRiRW, Gzik - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.minrol.gov.pl [dostęp 2017-05-11]  (pol.).
Na podstawie artykułu: "Gzik" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy