Hafnia


Hafnia w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Hafnia – rodzaj fakultatywnie beztlenowych bakterii Gram ujemnych. Jedynym gatunkiem należącym do tego rodzaju jest Hafnia alvei. Jest to bezotoczkowa, urzęsiona bakteria występująca powszechnie w środowisku (gleba, woda, ścieki), a także w kale i produktach mlecznych. Rzadko wykazuje patogeniczność. Może wywołać sepsę, zapalenie płuc, zakażenia ran i prawdopodobnie[1] biegunkę.

Bakterie te mają zdolność ruchu, dają pozytywny test na obecność katalazy, dekarboksylazy ornityny i lizyny; negatywny na obecność oksydazy. Mogą rozwinąć się w przewodzie pokarmowym pszczół i powodować biegunkę bakteryjną u dorosłych pszczół[2].

Bibliografia | edytuj kod

  • Podstawy Mikrobiologii Lekarskiej, PZWL, Warszawa 1979. Praca pod redakcją Leona Jabłońskiego. ​ISBN 83-200-0181-1​. Strona 270
  • D. H. Bergey, J. G. Holt, Bergey's manual of determinative bacteriology, Lippincott Williams & Wilkins, 2000, s. 180–181

Przypisy | edytuj kod

  1. John Albert,Khorshed Alam, Moyenul Islam, Jacqueline Montanaro, A. S. M. Hamidur Rahman, Khaleda Haider, M. Anowar Hossain, A. K. M. G. Kibriya, Saul Tzipori, Hafnia alvei, a Probable Cause of Diarrhea in Humans, Parkville 1991
  2. *L. Bornus (Red.) Encyklopedia pszczelarska, PWRiL, Warszawa 1989.

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Hafnia" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy