Hanna Baranowska


Hanna Baranowska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Hanna Maria Baranowskapolska specjalistka w zakresie fizyki polimerów spożywczych, technologii i fizyki biopolimerów, dr hab. nauk rolniczych, profesor uczelni Katedry Fizyki i Biofizyki Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu[1].

Życiorys | edytuj kod

17 grudnia 1998 obroniła pracę doktorską Właściwości wody hydratacyjnej badane metodami MRJ i ich wpływ na reologiczne właściwości roztworów białek, 20 czerwca 2013 habilitowała się na podstawie pracy zatytułowanej Charakterystyka żeli skrobiowych określona metodą niskopolowego magnetycznego rezonansu jądrowego[1]. Została zatrudniona na stanowisku adiunkta w Katedrze Fizyki na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu[1].

Piastuje stanowisko profesora uczelni w Katedrze Fizyki i Biofizyki na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g Dr hab. Hanna Maria Baranowska, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI) [online] [dostęp 2020-05-15] .
Na podstawie artykułu: "Hanna Baranowska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy