Higrofaniczność


Higrofaniczność w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Higrofaniczność u kruchaweczki namakającej

Higrofaniczność – cecha owocników lub ich fragmentów u niektórych gatunków grzybów. Objawia się zmianą barwy wodochłonnej struktury grzyba pod wpływem nasiąknięcia wodą. W wypadku kapeluszy – najczęściej jaśnieją one w centrum, a wokół brzegów utrzymują się ciemniejsze obwódki. Widoczne są wtedy dwie charakterystyczne strefy, brzegowa ciemniejsza i środkowa jaśniejsza lub promienista plamistość dwubarwna.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda: Grzyby i ich oznaczanie. Wyd. III. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985, s. 476. ISBN 83-09-00714-0.
Na podstawie artykułu: "Higrofaniczność" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy