Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka


Na mapach: 51°57′36,2200″N 20°08′32,0464″E/51,960061 20,142235

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicachjednostka badawczo-rozwojowa utworzona 1 września 1964 roku na bazie działającego w Skierniewicach od 1957 roku Zakładu Warzywnictwa Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG). O powstaniu Instytutu Warzywnictwa zdecydowała uchwała Rady Ministrów z 13 lipca 1964 roku.

Głównym celem działalności Instytutu było prowadzenie badań naukowych, których wyniki mają zastosowanie w praktyce ogrodniczej. W Instytucie Warzywnictwa prowadzone były badania z zakresu: uprawy, hodowli, ochrony, nawożenia i przetwórstwa roślin warzywnych. Instytut prowadził także badania nad uprawą grzybów jadalnych. Kolejnym celem działalności instytutu było wdrażanie nowych technologii, szkolenie rolników i ogrodników oraz popularyzacja wiedzy z zakresu warzywnictwa.

Instytut Warzywnictwa podlegał Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

1 stycznia 2011 został połączony z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka, tworząc odtąd Instytut Ogrodnictwa[1].

Dyrektorzy | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Stolica naukowa polskiego ogrodnictwa (pol.). Newsweek, 27 sierpnia 2012. [dostęp 22 lutego 2013].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy