Jägermeister


Jägermeister w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Jägermeister występuje w butelkach 20 ml, 40ml, 100ml, 200ml, 350ml, 500ml, 700ml jak i też nawet w 1,75 l.

Jägermeister (z niem. mistrz łowiectwa, mistrz polowania, nazwa stylizowana: Jägermeiſter) – niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 roku po latach prób Curt Mast - myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład tego popularnego likieru korzennego jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do −18°C.

Charakterystyka | edytuj kod

Charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest głowa jelenia z krzyżem między rogami, który odnosi się do św. Huberta – patrona myśliwych.

Curt Mast uważał, że dla osiągnięcia sukcesu handlowego ważna będzie odpowiednia butelka. Przeprowadzał doświadczenia tłukąc różne butelki dostępne na rynku i doszedł do wniosku, że butelka o kształcie prostokątnym, z grubego szkła jest najmocniejsza. Chcąc powiązać ją bardziej z marką produktu, postanowił, że będzie w kolorze zielonym, kojarzącym się z mundurem myśliwskim.

Logo Jägermeister – głowa jelenia z krzyżem między rogami, co ma nawiązywać do patrona myślistwa.

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Jägermeister" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy