Józefa Chrzanowska


Józefa Chrzanowska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Józefa Maria Chrzanowskapolska biotechnolog, dr hab. nauk biologicznych, profesor Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu[1].

Życiorys | edytuj kod

W 1973 ukończyła studia biologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim[1], 31 maja 1984 obroniła pracę doktorską, 25 listopada 1996 habilitowała się na podstawie pracy zatytułowanej Właściwości biotechnologiczne wybranych enzymów proteolitycznych pochodzenia mikrobiologicznego o potencjalnym znaczeniu w technologii mleczarstwa[1]. 18 października 2002 nadano jej tytuł profesora w zakresie nauk rolniczych[1]. Objęła funkcję profesora zwyczajnego w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu[1].

Piastuje stanowisko profesora Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i członka Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk[1].

Była prorektorem na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i dziekanem na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g h i j k Prof. dr hab. Józefa Maria Chrzanowska, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI) [online] [dostęp 2020-05-31] .
Kontrola autorytatywna (osoba):Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Józefa Chrzanowska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy