Jastrzębie (ptaki)


Jastrzębie (ptaki) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jastrzębie[1] (Accipitrinae) – podrodzina ptaków z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Obejmuje gatunki drapieżne, przeważnie zamieszkujące lasy. Mają stosunkowo krótkie i szerokie skrzydła oraz długi ogon, dzięki czemu uzyskują z jednej strony dużą prędkość zaraz po starcie, a z drugiej - zwrotność w locie. Charakteryzują się doskonałym wzrokiem. Podczas polowania atakują znienacka z zasadzki.

Zasięg występowania | edytuj kod

Podrodzina obejmuje gatunki występujące w Eurazji, Australazji, Ameryce i Afryce[2].

Systematyka | edytuj kod

Do podrodziny należą następujące plemiona[1]:

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Accipitrinae Vigors, 1824 - jastrzębie (Wersja: 2016-02-21). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-10-26].
  2. F. Gill, D. Donsker (red.): New World vultures, Secretarybird, kites, hawks & eagles (ang.). IOC World Bird List: Version 6.4. [dostęp 2016-10-26].
Na podstawie artykułu: "Jastrzębie (ptaki)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy