Juta kolorowa


Juta kolorowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Juta kolorowa, juta warzywna, juta długoowockowa, jarzychna warzywna, korchorus warzywny, ślaz żydowski (Corchorus olitorius L.) – gatunek rośliny zielnej należący do rodziny ślazowatych[2]. Pochodzi z Indii i Pakistanu[3]. Złoty liść juty znajduje się w uchwalonym w 1972 r. godle Bangladeszu.

Spis treści

Morfologia | edytuj kod

Pokrój
Roślina jednoroczna o wysokości do 3 m[2].
Liście
Pojedyncze, jajowatolancetowane, o ząbkowanych brzegach.
Kwiaty
Nieduże, wyrastające po 2-3 w kątach liści. Mają 5-działkowy kielich, 5 żółtych płatków korony, 1 słupek i liczne pręciki.
Owoce
Torebka o długości do 6 cm.

Zastosowanie | edytuj kod

  • Roślina włóknista – dostarczająca włókien przędnych. Wyrabia się z nich tkaniny opatrunkowe i tapicerskie, linoleum oraz jako domieszkę do innych włókien[2]. Uprawia się ją w krajach o klimacie gorącym i wilgotnym.
  • Młode pędy są spożywane jako warzywo[2].
  • Roślina lecznicza. Nasiona zawierają glikozydy korchozyd i olitorozyd. Korchozyd stosuje się w niewydolności sercowo-naczyniowej, arytmii i w reumatycznych wadach serca. Olitorozyd stosuje się w ostrej i przewlekłej niewydolności sercowo-naczyniowej i w stwardnieniu włóknistym.

Przypisy | edytuj kod

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-19].
  2. a b c d Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  3. Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-09-11].

Bibliografia | edytuj kod

  • Czikow P., Łaptiew J., ,,Rośliny lecznicze i bogate w witaminy", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1988.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Juta kolorowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy