Kłosowiec


Kłosowiec w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kłosowiec (Agastache Gronov.) – rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych. Według The Plant List w obrębie tego rodzaju znajdują się co najmniej 22 gatunki o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych, podczas gdy kolejny jeden takson ma status gatunku niepewnego (niezweryfikowanego)[4]. Rośliny te występują naturalnie w Ameryce Północnej oraz w Azji. Rosną w górach na terenach trawiastych, poza tym na prerii i w lasach[5]. Niektóre gatunki są uprawiane[6]. Kłosowiec pokrzywolistny jest gatunkiem przejściowo dziczejącym (efemerofitem) w Polsce[7].

Spis treści

Morfologia | edytuj kod

Kultywar kłosowca 'Kudos Mandarin' Kwiatostan gatunku Agastache scrophulariifolia
Pokrój
Byliny osiągające do 2 m wysokości[5]. Przeważnie o sztywnych, kanciastych i wzniesionych pędach[6].
Liście
Ulistnienie naprzeciwległe. Liście całobrzegie, karbowane lub ząbkowane[5], zwykle lancetowate[6].
Kwiaty
Zebrane w gęstych, skupionych okółkach w szczytowej części pędu tworząc w efekcie kłosopodobne kwiatostany złożone. Kielich zrosłodziałkowy, z 5 ząbkami na szczycie, przy czym trzy górne ząbki u niektórych gatunków łączą się. Korona pomarańczowa, czerwona, niebieska, różowa lub biała. U nasady zrośnięte płatki tworzą rurkę rozszerzającą się ku gardzieli, zakończoną łatkami tworzącymi dwie wargi. Cztery pręciki w dwóch parach, dłuższa para wystaje z rurki korony, krótsza wygina się ku górze i schowana jest pod górną wargą korony. Zalążnia złożona z dwóch owocolistków, dwukomorowa, w każdej komorze z dwoma zalążkami. Szyjka słupka pojedyncza, z dwudzielnym znamieniem[5].
Owoce
Czterodzielne rozłupnie, rozpadające się na cztery pojedyncze rozłupki[5].

Systematyka | edytuj kod

Pozycja systematyczna

Rodzaj z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.) w obrębie której zaliczany jest do podrodziny Nepetoideae, plemienia Mentheae i podplemienia Nepetinae[3].

Wykaz gatunków[4][8]

Zastosowanie | edytuj kod

Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne[6]. Niektóre gatunki służą do aromatyzowania potraw. Agastache foeniculum używane jest do zaparzania napojów i jako roślina lecznicza[9].

Przypisy | edytuj kod

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-31].
  2. a b Agastache (ang.). Index Nominum Genericorum (ING). [dostęp 2009-06-01].
  3. a b Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2019-03-13].
  4. a b Agastache (ang.). The Plant List. [dostęp 11 lipca 2015].
  5. a b c d e Roger Philips, Martyn Rix: The Botanical Garden. Vol. 2. Perennials and annuals. London: Macmillan, 2002, s. 284. ISBN 0-333-74890-5.
  6. a b c d GeoffreyG. Burnie GeoffreyG. i inni, Botanica : ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, Niemcy: Könemann, Tandem Verlag GmbH, 2005, ISBN 3-8331-1916-0, OCLC 271991134 .
  7. Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland. A checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1.
  8. Wiesław Gawryś: Słownik roślin zielnych. Kraków: Officina botanica, 2008, s. 17. ISBN 978-83-925110-5-2.
  9. David J. Mabberley: The Plant-book: A Portable Dictionary of the Vascular Plants. Cambridge University Press, 1997, s. 16. ISBN 0-521-41421-0.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Kłosowiec" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy